MOONDANCE NIEUWSBRIEF OKTOBER 2003

 

Beste kunstliefhebber,

Welkom bij de MOONDANCE nieuwsbrief. Door tijdgebrek is dit helaas voorlopig de laatste nieuwsbrief. Nieuwe exposities zullen nog wel toegevoegd worden aan de nieuwsrubriek van Moondance.nl

 

 

LEUCRATIEF
LEUCRATIEF - communicatie & commercieel advies voor leuke creatieven

Barbara helpt kunstenaars (en anderen die werk willen maken van hun creativiteit) om meer geld te verdienen met hun werk. Ze geeft commercieel advies en helpt bij de communicatie bijvoorbeeld.

Benieuwd of ze ook voor jou iets kan betekenen? Kijk op http://www.leucratief.nl

 

 

BELTMAN VAN DIJK ADVOCATEN
Gespecialiseerd op het gebied van kunst, entertainment, media en de daarbij behorende rechtsgebieden, intellectuele eigendom, zakelijke overeenkomsten, arbeidsrecht, administratief recht (kunstsubsidies), ondernemingsrecht en huurrecht.

Heb je juridisch advies nodig? Neem contact op met  simone@beltmanvandijk.nl

 

 

NIEUWE MOONDANCERS
Het Moondance Project is weer twee moondancers rijker: Arnt de Gier (fotografie) en Hein Kuipers (schilderkunst). Graag nodigen we iedereen uit om eens een kijkje te nemen op hun pagina's: http://arntdegier.moondance.nl en http://heinkuipers.moondance.nl

 

 

BOEKENTIPS
Dutch
Oranges
Fifty Illustrators from
Holland

Truusje Vrooland-Löb

Nederlandse illustratoren van kinder- en jeugdboeken nemen internationaal gezien een voorhoedepositie in. Niet alleen door de onderwerpkeuze maar ook door de verscheidenheid aan stijlen zijn zij toonaangevend. Dutch Oranges, dat verschijnt ter gelegenheid van de Bologna Children’s Book Fair, geeft een overzicht.
In deze rijk geïllustreerde uitgave laten vijftig Nederlandse illustratoren hun werk zien. In korte interviews geven zij hun visie op het vak. Waaraan moet een goede illustratie voldoen? Waarom illustreren zij juist kinderboeken? Wat is hun droomopdracht?
Truusje Vrooland-Löb, de specialist op het gebied van kinderboekillustraties, geeft een helder beeld van de geschiedenis van illustrerend Nederland en brengt lijn in de hedendaagse stromingen. Daarbij onder anderen aandacht voor Joke van Leeuwen, Harry Geelen, Max Velthuis, Wim Hofman en Fiep Westendorp. Dutch Oranges is een schitterend boek om te bekijken en te lezen.

Prijs
€ 15,90
Gegevens
Paperback
122 pagina's
100 kleurenfoto's
40 zwart-witfoto's
ISBN 90 400 9544 2
Nederlands/Engels  

Escher
Tovenaar op papier

Bruno Ernst

M.C. Escher (1898-1972) toverde met tijd, ruimte en perspectief. Zijn werk is net zo vaak gereproduceerd en is net zo bekend als dat van, bijvoorbeeld, Anton Pieck. Maar waar de laatste er niet meer in slaagt een groot publiek aan te spreken, blijft het werk van Escher boeien, generatie na generatie.
In dit kinder-kunstboek slaagt Escher-kenner Bruno Ernst erin de jongste generaties te winnen voor de tovenaar op papier. Tot in detail leidt hij kinderen door beroemde en minder bekende prenten, zonder de magie ervan aan te tasten. Integendeel: de eindeloze vindingrijkheid van Escher zorgt ervoor dat de betovering intact blijft.
Escher stimuleert de creativiteit van kinderen en ontwikkelt hun ruimtelijk inzicht. Voor acht- tot twaalfjarigen – of eigenlijk voor iedereen – is hij de ideale kunstenaar om kennis mee te maken. Alle facetten waarmee een kunstenaar te maken heeft, zoals de driedimensionale weergave op een plat vlak, komen aan bod. Eschers techniek en originaliteit zorgen er vervolgens voor dat wie eenmaal gegrepen is door zijn wereld, er niet meer van loskomt.

Prijs
€ 12,50

Gegevens
Gebonden
32 pagina's
50 kleurenfoto's
ISBN 90 400 9281 8

Nederlands

 

"Escher" is een boek uit de serie: "Waanders kinder-kunstboek"

Tevens zijn verschenen in deze serie:

 

1. Het kleine schilderboek

Wim Pijbes

 

2. Mondriaans alfabet

Van abstract tot zelfportret

Bianca Stigter

 

3. Wat is een kat?

Midas Dekkers

 

4. Vincent & Theo - Broeders in de kunst

Frank Groothof

 

5. De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch

Paul van Loon

 

6. Jezus is jarig

Toon Hermans

 

7. De spiegel van Rembrandt

Jan Wolkers

 

8. De schilders van Parijs

Philip Freriks

 

 

EXPOSITIE HENRIE VOGEL

Van wo 08 okt. 2003 t/m wo 31 dec. 2003
Tijden: di t/m vr 10.00 - 18.00 za 10.00 - 17.00 uur
Entree: gratis

Henrie Vogel (1957) schildert mythische landschappen die door minimalisatie een meditatief karakter krijgen. Daarmee laat hij ruimte vrij voor associaties. Wind. lucht, water en planten zijn een uitgangspunt om licht, kleur en structuur neer te zetten op zijn doek.

Alosery Art Gallery
Kerkgracht 51
1354 AG Almere Haven

 

 

TENTOONSTELLING "BINNEN BIJ BOEREN" - foto´s van Theo Baart over wonen en werken in historische boerderijen
Fotograaf Theo Baart is opgegroeid in Hoofddorp, in de Haarlemmermeerpolder. Toen hij klein was, was die polder een fantastisch akkerbouwgebied. Maar door de expansie van Schiphol heeft hij dat platteland in de loop van twintig jaar in suburbia zien veranderen.
Veranderingen van het landschap fascineren hem. Net als interieurs, waarvan hij foto´s maakt die een leefstijl en een cultuur portretteren. Zijn werk is verschenen in diverse fotoboeken en te zien geweest in verscheidene fototentoonstellingen.
Theo Baart heeft de mooiste foto´s die hij heeft gemaakt voor het boek Binnen bij Boeren geselecteerd. Ze worden op groot formaat in Museum Nagele tentoongesteld.

Museum Nagele
Ring 23-25
8308 AL Noordoostpolder Nagele

 

 

BALI PROJECT

Van za 15 nov. 2003 t/m zo 25 jan. 2004
Tijden: do 13.00 - 17.00 vr 18.00 - 21.00 za + elke 1ste zo van de maand 13.00 - 17.00 uur
Entree: gratis

Walter van Oel, in 1942 geboren te Den Haag, studeerde af aan de Koninklijke Akademie voor Kunst in Den Haag. Inmiddels is het werk van Walter in vele groeps- en solotentoonstellingen wereldwijd te aanschouwen geweest.

SLB Art Gallery
Mast 26
3891 KG Zeewolde

 

 

NIEUWE EXPOSITIE MATT MOONEN
Vanaf 19 oktober tot 23 november exposeert kunstschilder Matt Moonen in het cultureel café "de Nor" in Heerlen. De opening is 19 oktober vanaf 14.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Café de Nor
Pancratiusstraat 30
6411 KC Heerlen
Telefoon 045 4009101
Openingstijden: maandag gesloten; dinsdag vanaf 16.00 uur; woensdag t/m zondag vanaf 14.00 uur.

Matt Moonen
Abshove 60
6002 VB Weert
Tel. 0495 530 934
E-mail mattm@home.nl
Website www.mattskunsthoekje.net

 

 

ZUCHT: EEN SERIE PERFORMANCES & EXPOSITIES IN DE PARAPLUFABRIEK EN MARIENBURGKAPEL, NIJMEGEN

26 oktober t/m 7 december

 

Kunstenaars uit Nederland en Korea:

Jan Van Den Dobbelsteen - performance | installatie

Paul Donker Duyvis - performance | installatie

Rob van Dijk - uilleann pipes

Robbert Dijkgraaf - lezing

Lee Eun Young - installatie

Kim Hyung Min - choreografie | performance

Marnix Goossens - fotografie

Ro Kyong Ae - choreografie | performance

Carel Lanters - performance | sculptuur

Reiner Maria Matysik - installatie | performance

Marcel Meeuwsen - botanische kunst

De Realisten - stereofotografie

Kim Sun Nam - drum | dans

Moon Sung Lyun - choreogafie | dans

Henk Visch - sculptuur

Erik Wesselo - performance | film

Kim Yun Jung - choreografie | performance

 

De presentatie van de werken, projecten en performances zal gedurende de maanden oktober, november en december 2003 plaatsvinden in de tentoonstellingsruimte van de Paraplufabriek en deels in de sfeervolle oude Mariënburgkapel midden in het gemoderniseerde winkelgebied in de binnenstad van Nijmegen.

Er is voor een 'organische' presentatievorm gekozen waarin de werken en de kunstenaars op elkaar en op het thema kunnen reageren. De expositie zal voortdurend wisselen van samenstelling en dus ook van vorm: Ze zal als het ware 'ademen'. Dit houdt concreet in dat sommige werken langer te zien zullen zijn dan andere. Wellicht ook zullen sommige werken een tweede maal getoond worden in een andere samenhang. Dit biedt de mogelijkheid de verschillende werken een telkens nieuwe dialoog met elkaar aan te laten gaan en om recht te doen aan het karakter en de thematiek van de individuele werken.

 

Opening: zondag 26 oktober, om 16.00 uur

Het performance- en lezingenprogramma in de Mariënburg start op maandag 22 november. Informatie hierover is te vinden op onze website: www.expoplu.nl

Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen

Informatie: 06-44812155 en 06-19538949

 

 

MOONDANCE UITGELICHT

In deze nieuwsbrief willen wij een Moondancer aan het woord laten over zijn of haar werk, techniek, leven en filosofie. Deze keer is het de beurt aan Gerda Hensens:

 

"Ik zat voor het eerst achter een computer in 1998. Voor die tijd wist ik nooit zeker wat voor invulling ik geven moest aan mijn (maatschappelijk) bestaan en de mogelijkheid dat het met computers te maken zou kunnen hebben was nooit bij me opgekomen.
 
Toen speelde ik op een dag het prachtige spel 'Atlantis' van Cryo games en dacht: 'Ik wil ook zoiets kunnen maken', betoverd als ik was door de prachtige mystieke werelden gemaakt in 3d programma's. Ik voelde dit heel sterk, bijna obsessief, ik kon nergens anders meer aan denken. Dus ik kocht een goeie computer en besloot een multimedia opleiding te volgen. Vooral Photoshop had mijn aandacht omdat ik de onbegrensde mogelijkheden om mezelf creatief te uiten begon te voelen. Maar ik had na dat half jaartje opleiding nog geen voldaan gevoel en wist nog steeds niet hoe ik mijn eigen werkelijkheden zelf kon gaan creëren. Dus besloot ik de multimedia producer opleiding te gaan volgen. Daar leerde ik o.a. het 3d programma Cinema4D kennen en het was liefde op het eerste gezicht. Cinema is een programma waar je 3D werelden kunt bouwen en doorheen kan gaan met een camera en dus filmpjes kunt maken.

Je creëert dus je eigen [door jou tot leven gewekte] werkelijkheden, [je bent de decorbouwer, de regisseur, de cameravrouw, de acteurs en de editor allemaal in één]. En dat is precies wat me al jaren boeit. Hoe schep ik mijn eigen werkelijkheid, hoe schep ik mijn eigen geluk?
Het creëren van werkelijkheden in het klein werkte uiteindelijk ook door in mijn dagelijks bestaan. Zo werd ik gevraagd om de vormgeving/opmaak te gaan doen voor een spiritueel tijdschrift. Dit doe ik inmiddels al weer 3 jaar en in 2004 wordt het weer eens tijd voor iets anders.

 

Sinds een week of twee zijn mijn werken ook te downloaden op www.istockphoto.com.
Ben ik trots op! Is een community van designers uit de hele wereld waar ik best tegen op keek en nu zelf deel van uit maak. Zo gaan die dingen ;-)

 

Ik heb een werkje bijgesloten die ik onlangs gemaakt heb en is een 'still image' van een kort filmpje."

 

Gerda Hensens 1968 - Multimedia kunstenares.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

Deze nieuwsbrief wordt je toegezonden omdat je bij ons in het e-mailbestand staat. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, stuur dan deze e-mail retour met "AFMELDEN" als onderwerp. Je zal dan geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen.

 

Inhoud nieuwsbrief © 2003 MOONDANCE PROJECT