moondance home nieuws contact links moondance moondance
moondance moondance moondance moondance


Kunstenaars:
Beenackers, Maurits
ten Berg, Miriam (nieuw)
Bork, Sasja
Ermers, Frank
Eperlans
Ferment, Wilco
Frijters, Odette
Gier, Arnt de
Goosen Kerver, Anne
Groot, Frits de
Hensens, Gerda
Joya, Beatrice
Kuenen, Wim
Kuipers, Hein
Leusink, Bianca (nieuw)
Mertens, Joke
Mijsbergh, Margret
Moonen, Matt
Prem Akash
Pret, Ton
Reijden, José v/d
Rijnsburger, Diny
Scheltus, Peter
Schrijver, Boudewijn
Vranken, Ton
Willemsen, Jan

Uw naam hier?Dit artikel verscheen eerder in de Moondance nieuwsbrief van september 2003

"Ik ben Matt, geboren in 1954 en ik woon in Weert. Tekenen en schilderen doe ik van kinds af aan, en volgens mij heb ik het van mijn opa geërfd, want die kon ook mooi tekenen. Overal in huis vond je wel een tegeltje, een plankje met schors eraan of een oud keteltje waar een kunstwerkje van hem op zat. Daar waren juweeltjes bij, maar professioneel deed hij er niets mee. Wel stimuleerde hij me, als ik daar op vakantie was, om te leren kijken en dan vast te leggen wat ik gezien had.

Zo is tekenen en schilderen altijd mijn hobby geweest maar zonder de bedoeling er ook iets mee te gaan doen. Tot vijf jaar terug, toen er iemand een werk van me wilde kopen. Hij plakte er meteen een opdracht aan vast, en omdat hij zeer tevreden was, vroeg hij waarom ik niet naar buiten trad met mijn werk. Dat vroeg ik me ook af, en ik ben geleidelijk aan begonnen met het opzetten van een eigen atelier. Eerst vol met materialen en na verloop van tijd ook vol met kunstwerken. Ik heb ook een eigen pagina op het internet (MSN) gezet.

Op 2 januari 2002 kreeg ik een grote brand in huis. Vermoedelijk door kortsluiting in de kamer naast mijn atelier, waar ik ook een muziekstudio had ingericht. In een klap was ruim 30 jaar tekenen, oefenstukjes, herinneringen, al mijn werk verdwenen en had ik niets meer.

Ik ben de oudste van een éénoudergezin; ik heb mijn beide zoons bij me thuis wonen. We zijn na de brand een half jaar op "vakantie" geweest in het bungalowpark Weerterbergen, tot we weer terug naar huis konden.
Toen vroeg ik me af: "Een nieuw atelier opzetten? heb ik daar nu nog wel zin in?" De klap van het verlies was heel hard aangekomen, en werken voor een hoop as sprak me echt niet aan. Mijn vriendin heeft me echter overgehaald om er toch mee te beginnen.

Een kamer werd weer ingericht als 'werkhuis', materiaal werd nieuw gekocht, ik heb zelf een ezel ontworpen... En toen kon ik aan de slag.
Ik heb zeker een uur naar het lege paneel op de ezel staan kijken, en toen ineens was het of er een schakelaar werd omgedraaid. Een uur later was het schilderij klaar! Vanaf dat moment liep mijn schilderen op rolletjes en kwam er een enorme hoeveelheid inspiratie naar boven. Net of ik een grote inhaalslag wilde maken! Mijn productie groeide tot wel drie schilderijen per week, en nu heb ik dus in 1 jaar tijd meer dan 200 schilderijen en tekeningen gemaakt.

Door die grote hoeveelheid schilderijen kreeg ik plaatsgebrek en zo kwam het idee om een expositie te gaan houden. Dat was, heel verrassend, een groot succes! Op een dag vijf schilderijen verkocht. Waarvan twee aan mijn werkgever, die de werken op een speciale receptie aan het personeel onthulde.

Ik kreeg wel 'klachten' dat mijn expo maar een dag was. Daarom heb ik besloten het nog eens te doen , maar nu verspreid over 5 dagen. Misschien ontmoeten we elkaar daar wel....."

 

© 2003 Matt Moonen

[ klik hier om terug te gaan naar de portfolio ]